Wat moeilijk is voor de één is makkelijk voor de ander, al naargelang je referentiekader. Daarom is het vaak lastig je eigen niveau in te schatten. Laten we toch een poging doen 😇

Wij hanteren een schaal van 1 tot 5, voor zowel de fysieke inspanning als voor de technische moeilijkheidsgraad. Beide worden bepaald door verschillende factoren: de obstakels, ondergrond van de paden, het type paden, hellingsgraad, lengte van beklimmingen en afdalingen, etc.

We rijden altijd in heuvelachtig terrein, dat is sowieso zwaarder dan op vlak terrein. Een ritje van 50km rond Gent is vaak maar half zo zwaar als diezelfde afstand in de Ardennen.

Ook de hoogtemeters in de Ardennen krijg je niet cadeau. Hoogtemeters op asfalt of rond Gent zijn zeker maar half zo zwaar als in de Ardennen. In de Ardennen zijn ze bezaaid met rotsen, grind en andere obstakels.

Anderzijds nemen we ruim onze tijd. Je hebt steeds een volledige dag om de rit af te werken en dus voldoende tijd om te doseren of te rusten. Samen uit, samen thuis.

Wanneer een track té moeilijk is voor je niveau is er vaak een makkelijker alternatief of helpen we je omhoog of omlaag. Want iets nieuw proberen is ook erg fijn!

Techniek

Schaal van 1 tot 5


1 & 2 bolletjes

Voor de beginner. Weinig of geen moeilijkheden. De paden zijn makkelijk berijdbaar en bevatten geen onoverwinnelijke obstakels. Leuk om te rijden, maar je hebt geen technische bagage nodig.

3 bolletjes

De route vraagt enige technische vaardigheid en bevat mogelijks haarspeldbochten, singletracks, lose stenen, rotspartijen, technische klims en afdalingen. Maar steeds te rijden met een minimum aan mountainbike ervaring. Je hoeft nog geen held te zijn ;-)


4 bolletjes

Je hebt ervaring met moeilijke passages zoals rotspartijen, boomwortels, switchbacks, steile afdalingen en technisch veeleisende beklimmingen. Je weet hoe je moet afdalen, hoe je moet remmen, je hebt al in heuvelachtig terrein gereden en je bent niet bang van een slippertje met het achterwiel. Enige ervaring is een must.

5 bolletjes

Je krijgt veeleisende trails voor de wielen geschoven: extreme afdalingen, haarspeldbochten, losliggende rotsen, drops, extreem steile hellingen, etc. Denk "enduro" style. Je hebt een erg goede controle over de fiets en veel mountainbike ervaring.

Conditie

Schaal van 1 tot 5


1 & 2 bolletjes

Voor de beginner. Weinig fysieke inspanning. De paden rijden makkelijk en vlot, de focus ligt eerder op genieten dan op de inspanning. Je hoeft geen sporter te zijn 😇

3 bolletjes

Er wordt al een en ander van je lichaam verwacht. Je moet geen topprestaties neerzetten (het is geen race) maar je beschikt wel over een goede basisconditie. Die conditie zal er voor zorgen dat je de rit probleemloos kan rijden terwijl je er ook nog van geniet.


4 bolletjes

Je bent een sporter met een degelijke conditie. Je rijdt vaak (minstens 1 tot 2x per week) en kan probleemloos een toertocht in de Vlaamse Ardennen afwerken. Je nam al eens deel aan een langere tocht of mountainbike marathon. Steil of lang klimmen is geen probleem voor jou.

5 bolletjes

Je bent een geoefend sporter met een erg goede conditie. Mountainbike marathons zijn je ding, lange tochten, steile hellingen, snel en lang. Je krijgt er niet genoeg van 😉

Toch twijfels?

We weten dat het moeilijk is om je eigen niveau in te schatten. En wat als je met een e-bike rijdt? Stuur ons gerust een mailtje, we helpen je graag verder.