Fiets en uitrusting

Kom met goed onderhouden materiaal aan de start en geniet van een zorgeloze vakantie.

Welk soort fiets heb ik nodig?

Je kan met elke mountainbike aan onze trips deelnemen, ongeacht het merk, type of afmontage. Een hardtail is dus voldoende, hoewel het in de meeste gevallen net iets meer fun is met een volgeveerde fiets. Een dropper is handig en fijn, maar in de meeste gevallen geen must. Als dat wel wenselijk is, wordt het zeker vermeld bij de trip.

Voor gravel tochten breng je uiteraard een gravelfiets mee, al kan dat ook perfect met een mountainbike. Omgekeerd is wat moeilijker, een gravelfiets kan echte mountainbike tochten niet aan.

Zorg er vooral voor dat je fiets technisch piekfijn in orde is en je het nodige reserve materiaal mee neemt. Wij hebben een koffer met "algemeen" reserve materiaal in de vakantiewoning, maar het is mogelijk dat op jouw fiets specifieke onderdelen gemonteerd zijn die wij niet hebben.

Je bent zelf verantwoordelijk voor de goede werking van je fiets. Het zou zonde zijn mocht je niet kunnen deelnemen aan een tocht omwille van technische problemen.

Moet ik specifieke kledij dragen?

Eigenlijk niet. Er zijn geen specifieke eisen, met uitzondering van een helm, die is absoluut verplicht.

Ook hier geldt dezelfde voorzorgsmaatregel, draag zorg voor je materiaal en start enkel met materiaal waarvan je weet dat het perfect in orde is. Een ongeval of materiaalpech kan gebeuren, en dan lossen we dat zo goed mogelijk op. Maar het is nog zo fijn als we het kunnen vermijden.

Heb ik een GPS nodig?

In principe niet. We rijden in groep tenzij je liever alleen, of met je eigen groepje fietst. De GPX van de routes bezorgen we je graag.

Moet ik zelf reserveonderdelen meenemen?

Slechts een paar dingetjes. Onderwerp je fiets voor vertrek aan een grondige inspectie en geef hem nog een onderhoud. Zo vermijd je onverwachte schade.

Voor vertrek ontvang je van ons een checklist met de meest voorkomende onderdelen, neem die onderdelen zeker mee! OPGELET, elke fiets is anders en wij kunnen niet alles voorzien. Jij kent je fiets het best, beter iets te veel dan te weinig meenemen.

Eenvoudige zaken zoals een binnenbandje kan je zeker bij ons aankopen (29"), maar bv een derailleur pad heb je in 101 verschillende maten en gewichten. You get the point :-)

Wij nemen alvast mee:

 1. Tools. Een toolsetje hebben we mee onderweg, en de meest voorkomende tools in de werkbak bij de woning.
 2. Binnenbanden. We voorzien voldoende binnenbanden (29") in de voorraadkoffer, heb je liever je eigen merk breng die gerust mee. Voor wie tubeless rijdt voorzien we bandenmelk en wat extra ventieltjes.
 3. Buitenbanden. Zeker minder gevoelig dan binnenbanden, maar ook die gaan stuk. Een stopsetje hebben wij mee. We nemen ook enkele sets mee (29"), heb je liever je eigen merk of type, breng gerust mee.
 4. Kuisgerief. Wij voorzien sponsjes, doekjes, borsteltjes, emmers... Maar misschien heb je wat favoriete spullen om je fiets te kuisen, breng die gerust mee.
 5. Smeermiddel. Na het kuisen (of een smerige rit) snakt de ketting van je fiets naar smering. Je kan een busje bij ons kopen, of je brengt gewoon je eigen olie of wax mee.

Dit neem je best wél mee:

 1. Tools. Specifiek voor jouw fiets
 2. Binnenbanden. Eentje voor onderweg is geen luxe.
 3. Derailleur pad. Minstens 1 stuk, bij voorkeur 2 (you never know!)
 4. Remblokjes. Zelfs al heb je pas nieuwe gestoken, sommige trails slagen er in je blokjes te doen smelten alsof ze boter zijn. Een extra setje (of 2) is dus geen luxe

Wie mee rijdt in groep, hoeft eigenlijk niet veel mee te nemen, de begeleiders hebben de meeste tools bij de hand. Voor wie alleen of met zijn eigen groepje rijdt, voorziet best z'n eigen tools.

Camelbak of drinkfles?

Up to you, maar drink voldoende. Voor ritten boven de 50km heb je niet genoeg aan 1 fles van 750ml. Dus 2 drinkbussen is aan te raden. Je hebt een minimum aan reserveonderdelen of een extra vestje mee, wellicht in een rugzak. Een camelbak is dan een perfect alternatief.

Kan ik mijn fiets wassen na een tocht?

Zeker! Bij elke accommodatie is een mogelijkheid voorzien om de fiets te wassen. Een nette fiets is een snelle fiets ;-)

Wat als ik pech heb?

Als je meerijdt met de groep, is er minstens 1 begeleider mee die je kan assisteren bij pech. Is de schade niet te herstellen, dan bel je het hulpnummer en komen we je ophalen. We lossen liefst het euvel ter plaatse op zodat je de rit kan verder zetten.

Breng ZEKER reservemateriaal mee, op die manier lossen we al heel wat probleempjes op.

Je vindt het antwoord niet op deze pagina?
Stel je vraag aan ons.

Stel je vraag

Mountainbike en gravel tochten

Wij rijden mountainbike en gravel tochten. Op aanvraag rijden we graag een ritje met de racefiets.

Rijden we altijd in groep of kunnen we ook alleen rijden?

Alles kan, niets moet. We kunnen samen rijden in 1 of meerdere groepen, maar je kan ook met je eigen groep (of alleen) op pad.

 • We rijden in theorie in groep, met 1 of 2 begeleiders. Je hoeft dus geen GPS te voorzien.
 • Als het niveauverschil te groot is, of de groep is te groot, dan splitsen we op.
 • Je kan eventueel met je eigen groepje rijden, op GPS. Laat ons dat wel even op voorhand weten.

Hoeveel km zijn de ritten?

De afstand hangt af van de streek en de groep. Meestal zijn de ritten tussen de 45 en 70km. Vaak voorzien we ook een marathon versie voor wie graag wat extra kilometers maakt.

Hoe weet ik of mijn conditie of techniek goed genoeg is?

Bij elke trip geven we een indicatie van conditie- en technisch niveau. Maar dat is slechts een indicatie. Sowieso is iedereen welkom, ongeacht je niveau. Je kan best zelf inschatten of je kan deelnemen aan onze tochten, bij elke trip omschrijven we welk soort ritten we doen en of je daar eventueel specifiek materiaal voor nodig hebt.

We rijden altijd in heuvelachtig terrein, dat is uiteraard zwaarder dan op vlak terrein. Een ritje van 50 of 60 km rond Gent is vaak maar half zo zwaar als een rit in de Ardennen. Anderzijds nemen we ook ruim onze tijd. Je hebt steeds een volledige dag om de rit af te werken en dus voldoende tijd om te doseren of te rusten. Samen uit, samen thuis.

Technisch is het nooit erg moeilijk, tenzij anders aangegeven. Wanneer een track té moeilijk is voor je niveau is er vaak een makkelijker alternatief of helpen we je omhoog of omlaag. Want iets nieuw proberen is ook erg fijn!

Wil je meer weten over het niveau? Hier lees je er alles over.

Moeten we zelf eten voorzien?

Wij voorzien minstens 1 bevoorrading per rit, vergelijkbaar met een bevoorrading op een toertocht (tenzij anders vermeld). Het is altijd verstandig extra voeding mee te nemen zoals een sportgel of energiereep. Beter te veel dan te weinig eten! Maar dat hangt af van persoon tot persoon.

Zelf hanteren we een eenvoudige regel: elk uur of elke 20 km iets eten. We wisselen sportgels af met vast voedsel. Dus op een rit van 60 km, eten we minstens 2 keer, meestal meer.

Je vindt het antwoord niet op deze pagina?
Stel je vraag aan ons.

Stel je vraag

Reizen met Stígur

Hoe we reizen en wat je van zo'n trip kan verwachten

Rijden naar de bestemming

Iedereen bepaald zelf op welke manier hij naar de bestemming komt. Bij elke trip geven we aan wat de mogelijkheden zijn (vliegtuig, openbaar vervoer, auto...). Wij zijn nogal fan van carpoolen en sporen jullie dan ook graag aan om samen te rijden (na het Corona tijdperk uiteraard).

Wat is inbegrepen en niet inbegrepen in de trips?

Onderaan elke trip pagina, kan je duidelijk zien wat wel en wat niet inbegrepen is. In de meeste gevallen komt het hier op neer:

Inbegrepen:

 • Welkomstpakket
 • Overnachtingen
 • Stevig ontbijt
 • Alle begeleide mountainbike tochten (of GPX tracks voor wie dat wenst)
 • Rijkelijke bevoorrading tijdens de lange ritten
 • Bikewash en sleutelmoment
 • Technische bijstand onderweg
 • Avondmaal

Niet inbegrepen

 • Vervoer naar de locatie
 • Frisdrank en biertjes
 • Reis- en annuleringsverzekering

Zelf meebrengen:

 • Mountainbike (technisch in orde!)
 • Helm (verplicht)
 • Reserveonderdelen voor jouw fiets
 • Sportdrank voor onderweg

Moeten we zelf slaapgerief meebrengen?

Nee, en mocht dat toch nodig zijn wordt dit duidelijk aangegeven bij de trip.

We kiezen voor kwalitatieve en comfortabele slaapplaatsen. Dat zijn vakantiehuizen met alle comfort en zelf wat luxe (zoals zwembad of sauna).

Voor speciale trips (bv kampeertrips) is dat anders, maar die worden voorlopig (omwille van Corona) niet georganiseerd.

Zijn er nog andere activiteiten voorzien?

Tijdens weekends voorzien we, naast het fietsen, de mogelijkheid om te ontspannen, spelen of sporten. Genieten, lezen, sauna, lopen, wandelen, petanque, badminton, pingpong,... zolang de voorzieningen aanwezig zijn in de woning.

Tijdens weektrips worden er extra culturele, sportieve en informatieve activiteiten voorzien, voor wie daar zin in heeft. Bv: workshop, yoga sessie, wandeling, trailrun, cultureel bezoek... Maar dat wordt duidelijk vermeld bij de trip.

Mogen mijn kinderen mee?

Ja hoor, ook jongeren zijn welkom. Indien onder de 18 jaar, vergezeld van ouder of volwassen familielid.

Als ze willen deelnemen aan de ritten, kunnen ze meerijden in groep als ze het tempo van de volwassenen aankunnen. Dat hebben ze best al eens op voorhand gedaan, want het aantal km en hoogtemeters is niet voor elk kind (of leeftijd) haalbaar. Dat kan jij als ouder best inschatten. Je kan uiteraard ook met je gezin alleen rijden als je dat verkiest.

Als ze niet deelnemen aan de ritten mogen ze in de woning blijven, vergezeld van ouder of volwassen familielid.

Kunnen we met ons gezin ook beroep doen op jullie?

Zeer zeker! Wij maken graag een trip op maat van je gezin. Stuur ons een mailtje en we bekijken samen de mogelijkheden.

Je vindt het antwoord niet op deze pagina?
Stel je vraag aan ons.

Stel je vraag

Verzekeringen

Veilig op pad, dat willen we allemaal. Vergeet zeker je verzekering niet!

Heb ik een reisbijstandsverzekering nodig?

Ja! Absoluut! Een reisverzekering (bijstandsverzekering) is verplicht wanneer je deelneemt aan onze trips. Zelf bieden we GEEN verzekering aan, dit is dus NIET inbegrepen. Wel vragen we bij deelname een bewijsje van de verzekering. Ben je lid van een wielerbond (Wielerbond Vlaanderen of Vlaamse Wielrijdersbond) dan heb je zo'n verzekering. Zoniet, informeer zeker bij je verzekeringsmakelaar.

Lees ook onze algemene voorwaarden.

Heb ik een annuleringsverzekering nodig?

Nee, in principe niet maar het is bijzonder handig wanneer je het nodig hebt én niet eens zo duur. Bij annulering kunnen de annuleringskosten oplopen. We raden dan ook aan een annuleringsverzekering af te sluiten.

Lees ook onze algemene voorwaarden.

Je vindt het antwoord niet op deze pagina?
Stel je vraag aan ons.

Stel je vraag